• VTEM Image Show
  • VTEM Image Show

NOTICE!

tantawi2

Benefactor Dr.Mahmud Tantawi passed away

On Saturday, 16. Jumadal- Awwel  1433. / 7.4. 2012. Mostar benefector, dr. Mahmoud Tantawi passed away.  Dr. Tantawi was born in Egypt, in 1940. After graduation, he went to Wienna (Austria), where he enrolled in medical studies. He continues the study of medicine in Lueberck (Germany).

READ MORE

Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/33
Sunday, 15 March 2015 21:01

Večer Kur'ana u džamiji Bosanski mudžahidi

26.februara 2015.godine u džamiji Bosanski mudžahidi je organizirana večer kur'ana, nakon kojeg je klanjan i redovni noćni namaz, a povodu završetka radova na unutrašnjem uređenju džamije. Odabrane odlomke učili su mostarski hafizi Omar Nuhić, Suad Godušević i Nezir Šarić, dok je prijevod značenja na bosanski jezik čitao Meadin Mrndžić.

U ovodnom obraćanju džematski imam Šefik ef. Čavčić naglasio je kako su ovakvi sadržaji druženja sa Kur'anom i klanjanje zajedničkog noćnog namaza već nekoliko godina tradicija u ovoj džamiji. „U proteklom periodu naš džemat je radio na unutrašenjem uređenju džamije, ugradnji podnog grijanja i promjeni tepiha da bi nam ovdje bilo udobnije i toplije. Uporedo s tim trudimo se da napravimo i dobar ugođaj našim dušama. Ova večerašnja noć je jedna u nizu tih nastojanja u kojima, namazom , učenjem Kur'ana, ibdadetom i zikrom nastojimo osvježiti naše duše“, rekao je ef. Čavičić.  Ef. Čavčić je čestitao direktoru Karađoz-begove medrese Aid ef. Tuleku na uspješno položenom hifzu pred Komisijom za polaganje hifza Rijaseta IZ u BiH. Podsjetio je da su hafizi Kur'ana prvaci Dženeta, te pozvao mlade da izgrađuju ambiciju da se i oni jednog okite tim časnim zvanjem. „ Kur'an je naš čuvar. Allah dž.š. čuvar Kur'ana, On čuva Kur'an, a Kur'an čuva nas. Nastojmo da što više živimo Kur'an-i-Kerim da on ne stoji na našim rafama. I ne samo to počastimo naše kuće noćnim namazom“, poručio je ef. Čavčić.  

Glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić podvukao je kako ljubav prema Allahu dž.š. i prema Kur'anu ima tu moć da okupi iskrene osjećaje vjernika na jednom mjestu. Tumačeći utjecaj kur'anskih riječi na ljudska srca ef. Cikotić je pozvao okupljene i da čuvaju jačaju svoje porodice, da prenose ljubav prema Božijoj riječi na svoje sinove i kćeri, da pozovu djecu da uče Kur'an napamet, jer hafizi će imati posebne počasti kod Allaha. „Promjena društva  i stanja u kojem se nalazimo počinje od pojedinca, a promjena pojedinca počinje s odnosom prema Kur'an-i-Kerimu. Kakav bude naš odnos prema Kur'anu; takav je odnos Allaha dž.š. prema nama. Provjerimo sebe, vidimo gdje smo?, na koji način postavljamo prioritete u našem životu? U tome se ogleda i naš položaj i na Dunjaluku i na Ahiretu, kod Gospodara svih svjetova“, rekao jef. Cikotić.

Obraćajući se mladima ef. Cikotić je akcentirao značaj i ulogu mladih osoba iz rane historije islama, te ih pozvao da iskoriste datu im priliku i izgrade svoje osobine na način da Allah s njima bude zadovoljan.“ Vi ste ti koji se trebate suprotstaviti silnicima koji plaše nedužne i nemoćne vjernike, ljude. Svetost mu'mima je veća od svetosti Kabe. Pravda i oslonac na Allaha su ono što će nas, uz Božiju pomoć, izbaviti iz ovog hala i stanja“, zaključio je ef. Cikotić.  Govoreći o potrebi organiziranja ovakvih skupova i druženja poručio je da su oni najbolja prilika za propitivanje odnosa prema sebi samima, prema porodici, prema društvu općenito. 

Image Gallery

{gallery}33{/gallery}
 

quranQuran learning center