• VTEM Image Show
  • VTEM Image Show

NOTICE!

tantawi2

Benefactor Dr.Mahmud Tantawi passed away

On Saturday, 16. Jumadal- Awwel  1433. / 7.4. 2012. Mostar benefector, dr. Mahmoud Tantawi passed away.  Dr. Tantawi was born in Egypt, in 1940. After graduation, he went to Wienna (Austria), where he enrolled in medical studies. He continues the study of medicine in Lueberck (Germany).

READ MORE

Tuesday, 04 February 2014 15:49

Promovisana knjiga: Hutba - svjedok vremena Šefika ef. Čavčića

Sinoć je u Studentskom hotelu Mostar, u njegovoj multimedijalnoj sali, održana promocija knjige "Hutba-svjedok  vremena", autora Šefik ef. Čavčića, imama džamije „Bosanski mudžahidi.

Promocijom knjige koja sadrži lijepu i korisnu riječ, i koja odiše porukama dobra, otpočeli su programi kojima će Medžlis IZ Mostar obilježiti 12. rebiu-l-evvel, dan rođenja Allahovog poslanika – Muhammeda, a.s.

Knjiga „Hutba-svjedok vremena“ priča je kazivana sa minbera džamije „Bosanski mudžahidi“ u periodu 1996-2013. godina.

Priča je o 18 godina, koliko ih je do sada autor knjige proveo na dužnosti imama, hatiba i muallima u pomenutoj džamiji. Izdavač tog značajnog djela je Medžlis IZ Mostar, a izdavanje knjige je pomogla i fondacija Darul-ilm Mostar. Multimedijalna sala Studentskog hotela Mostar bila je, uistinu, premala da primi sve one koji su željeli prisustvovati promociji knjige „Hutba-svjedok vremena“.

O knjizi su, kao njeni promotori, govorili: prof. Salem ef. Dedović, glavni imam Medžlisa IZ Mostar; prof. dr Smail Klarić, profesor na Univerzitetu „Džemal Bijedić“; Seid ef. Smajkić, muftija mostarski, te autor djela.

Prof. Dedović, u svom kazivanju, osvrnuo se na tri segmenta u kojima je i sa kojima je nastajala ova knjiga, a to su vrijeme, mjesto i različita dob džematlija kojima su upućivane poruke hutbi sadržanih u knjizi „Hutba-svjedok vremena“.

Prof. Klarić kazivao je o samom sadržaju knjige i njegovim porukama, suštini onoga što ova knjiga u sebi nosi i nudi čitaocu. Tako je istakao najbitnije poruke iz ovog djela, te one koje su na njega, kao džematliju koji ih je slušao i sa minbera, ostavile poseban trag.

Muftija mostarski bio je obradovan velikom posjetom na promociji knjige, te je, ponukan tom činjenicom, pored čestitki autoru na urađenom djelu, konstatovao da se ovakvih i sličnih sadržaja treba priređivati još više na našim prostorima, posebno na onim mjestima gdje je naš narod u manjini, tj. tamo gdje se naš narod vratio na svoja ognjišta i odlučno čuva svoj toprak. Pored toga da nam „mevluda treba i na takvim mjestima“, Muftija mostarski kazao je kako nam je itekako potreban i veliki islamski centar, koji je odavno planiran u gradu Mostaru, ali zbog politike i političkih nedogovora nikada za njega nije dobijena dozvola.

Na kraju promocije, prisutnima se obratio i Šefik ef. Čavčić, autor djela „Hutba-svjedok vremena“. On je podsjetio da je veoma značajno  mjesto za nastanak knjige upravo minber džamije "Bosanski mudžahidi" u Sjevernom logoru, te je pozvao prisutne da se učenjem fatihe sjete njenog vakifa dr. Tantavija. 

Autor knjige je u svom obraćanju posebno naglasio važnost i značaj hutbe rekavši: "Petak, džuma i hutba su veoma važni u životu muslimana... Poziv hatiba je vrlo odgovoran, zahtjevan i častan poziv...  Ovu knjigu smatram jednom uspomenom na sve hatibe Mostara, sadašnje moje kolege hatibe i imame, i na prošle hatibe i imame koji su ovdje bili u našim džamijama."

Šefik ef. je, između ostalog, rekao da ova knjiga svjedoči o radu džemata, kompletne zajednice, Islamske zajednice, šire društvene zajednice... Na samom kraju je uputio poziv da se nađe način da svi muslimani imaju mogućnost obavljanja džume-namaza u radnom vremenu. "U ovoj knjizi pročitaćemo i vapaj - poziv da se omogući odlazak na džumu svim muslimanima. Tom segmentu trebamo posvetiti mnogo više pažnje, da omogućimo svima koji žele da mogu prisustvovati džuma - namazu", zaključio je Šefik ef. Čavčić.

 

quranQuran learning center