• VTEM Image Show
  • VTEM Image Show

OBAVJEST!

tantawi2

NA AHIRET PRESELIO MOSTARSKI VAKIF DR.MAHMUD TANTAWI

U subotu 16.džumadel-ula 1433/7.4.2012.godine na ahiret je preselio mostarski vakif, dr. Mahmud Tantawi. Dr. Tantawi je rođen 1940. godine u Egiptu. Nakon mature odlazi u Beč / Austrija, gdje se upisuje na medicinski fakultet. Studij medicine nastavlja i završava u Liberku (Lueberck) Njemačka.

PROČITAJ VIŠE

utorak, 04 Februar 2014 15:47

NAGRADNI LITERARNI KONKURS U POVODU MEVLUDA

Kao i ranijih godina, Fondacija Darul-ilm Mostar, Medžlis islamske zajednice Mostar i Pedagoški zavod Mostar, raspisali su nagradni konkurs u povodu rođendana Božijeg Poslanika Muhammeda a.s.

Ovogodišnja tema je bila: POSLANIČE BOŽIJI, ŠEHADETOM TI OBEĆANJE DAJEM! 

Pravo prijave radova su imali studenti i učenici srednjih škola. Na konkurs je pristigao veliki broj radova, a komisija je nakon iscrpnog pregledanja i iščitavanja radova, proglasila najuspješnije:

I mjesto: Irna Kevelj, Ekonomska škola, i nagrada od 200 KM,

II mjesto: Fatima Hujdur, Karađoz-begova medresa, i nagrada od 150 KM,

III mjesto: Sajra Silajdžija, Fakultet huanističkih nauka i Adis Lizalo, Agromediteranski fakultet, kojima je pripala nagrada od po 70 KM.

Pobjednički rad - Poslaniče Božiji, šehadetom ti obećanje dajem!

„Poslaniče Božiji, šehadetom ti obećanje dajem!"

Sva zahvala pripada Allahu dž.š. Neka je salavat i selam na Njegovog Miljenika, Muhammeda s.a.v.s, njegovu porodicu i prijatelje.


Svakoga dana prođem pored tebe, visoka ljepotice moja, i kad god prođem, svaki mi put šapneš na uho gdje da skrenem. Tvoja bijela munara odjekuje na sav glas, noseći u jednom dahu ezane, pet ezana na put šalje u kuće vjernika džemata, u emanet svome džematu daje kao iskušenje od Allaha, da vidi da li će Mu oni okrenuti leđa, pa viče na sav glas : “Ešhedu en la illahe illallah, ve ešhedu enne Muhammeden abduhu ve Resulluhu“.


Dragi moj Poslaniče, naše džamije, tvoje vjerne glasonoše, iz dana u dan pozivaju na ljubav ka Allahu, neumorno, kao što je to radio Bilal r.a.. Rekao si naš Muhammede, da će u tvome ummetu biti ljudi koji će biti kao tvoji ashabi, a koje nećeš upoznati, a ja ti Poslaniče moj, radosno mogu reći da ti zavjet dajem da te iznevjeriti neću ako Allah bude dao, krenut ću stazom ezana, visoko u nebesa da se moja duša digne, a molit ću Allaha da ne ponizi ovu moju dušu ako se za ezane ne bude čvrsto uhvatila.

Penjat ću se na grane, da dohvatim šehadete sa munare. Neka me vjetar blagi, zajedno sa glasom džamije moje vine u prostranstva tvoje ljubavi, neka me grle šehadeti, uspavljuju salavati, a bude tekbiri. Ja tebi, u ovom trenutku dajem riječ da ću se odazivati glasu Allahove kuće, pet puta na dan.

Hoću da u nju uđem, a da mi zamiriše miris tvoje duše, da mi tespih budu tvoje mubarek ruke, pa ću zamišljati da ih ljubim sa spomenom na Allaha, da mi mihrab bude Kaba, da se okrećem k njoj pa da uđem u sjenu tvoje svjetlosti, tamo gdje je nju milovalo tvoje nježno lice. Ove svoje riječi ostavih Allahu na emanet, da mi On pomogne da te ne iznevjerim, Poslaniče moj. Kada selam predajem i tebi ga predajem, okrećem svoje lice u nadi da ga obasja iskrica svjetla tvoga, da me obasja u liniji milosti od Mekke pa do Bosne.

Neka vjetar blagi odškrine vrata moga srca, pa da tvoja mubarek blaga noga kroči u njega. Ja ti obećanje dajem da ću te ugostiti najbolje što mogu. Smjestit ću te u najsvjetliju sobu koju imam, kako bi sunce obasjavalo tvoje nebesko lice, u najveću sobu koju imam, kako ti ne bi bilo tijesno, u svoju siromašnu dušu, kako bi je ti nahranio.

Ne zamjeri mi ako ostanem bez glasa, to je duša žedna tebe, jer ti si ljubav! Nije mudrost otkriti ljubav, jer ljubav je Muhammed! Ja tebe volim Muhammede, osjeti dašak moje ljubavi ako je iskrena! O Muhammede šta sve ne bih dala samo da vidim dlake sa tvoje brade, na trenutak bih pomislila da u tebe gledam.

Stajala bih tu nepomična, bespomoćna, presretna, a usne bi mi se pomicale kroz šehadet. Čak i te dlake sa tvoje brade, o Poslaniče ljubavi, su u meni žive, mirisne kao mehka trava poslije kiše. Otkad prestadoh da te zamišljam, počela sam da se sa tobom družim Muhammede.

Prvo Allahu, pa tebi iz srca kidam riječi koje će me zagovarati na Sudnjem danu, a ti ćeš iza zastora nebeske svjetlosti gledati da li ću iza tebe stati i ući u halku vjernog ummeta. Ako si ti ljubav u mome gladnom srcu, onda je moje srce vječito gladno jer ko bi se tebe zasitio? Ne postoje usta koja bi se umorila kazujući tvoje ime. Sjećanje ne zna za zaborav, a duša ne zna za zimu!

Ti si ljubav koja donosi šehadet, ti si dio ljubavi od vječnosti, a vječnost je Allah. Kakva li je to ljubav koja dolazi od vječnosti? Koja je to lozinka koja otvara srca putujući brzinom svjetlosti, tako da stigne do istinskog cilja? To je pjesma ljubavi, to je šehadet! Vjerujući i očitujući da nema drugog Boga osim Allaha i da si ti Božiji rob i Božiji Poslanik, tom lozinkom ja otvaram Allahova vrata na kojima ti stojiš.

Ti pružaš svoje milostive ruke kako bih se ja čvrsto za njih uhvatila da me uvedu kod Allaha, da me On voli, pa da me i ti zavoliš. Neka moje svjedočanstvo odjekuje na sav glas, pa da sve katance razbijam milošću tvojom, sve do Allaha, izvora milosti.

Pokaži mi tu Džennetsku bašču, povedi me do Allahovog Kevsera, daj mi vode iz svoje nježne ruke. O Muhammede, ti si u Džennetu stablo, korijen mu je iman, a grane su mu tvoje ruke. Kad me pogledaš u visinu vidiš ruke koje grle. Što se više penješ da ih dohvatiš, to one nude ljepše plodove.

Ja poželjeh da se popenjem na stablo, da uberem najslađu voćku koju mi nudiš, ali ona je previsoko. Sve druge voćke su uvehle, svi listovi su požutjeli! Ti mi reče: “Čarobnu riječ izgovoriti moraš da ubereš najslađi plod Dženneta!“. Evo, izgovorih riječi čarobne : “Ešhedu en la illahe ilallah, ve ešhedu enne Muhammeden abduhu ve Resulluhu“, daj mi da zagrizem voćku kad ti dadoh prisegu, da okusim miris Džennetu!

Irna Kevelj

IV razred Ekonomske škole

 

quranCentar za učenje Kur'ana